Ballagás 2023

Ballagási fotók – Pusztamérges Online

Régi harcok, régi, kopott könyvek
Derű, mosoly, néha fájó könnyek
Múlik minden, rohannak az évek
Búcsút mondunk, múló diákévek.

Ernest Hemingway

A ballagás

A ballagás ma már minden általános és középiskolás számára fontos esemény. Elköszönés a társaktól, barátoktól, tanároktól és az iskola épületétől, ahol éveken át a napjaik túlnyomó részét töltötték. A ballagás egy ünneplés is, egy határpont, amikor a gyerekből komoly fiatal vagy már fiatal, „érett” felnőtt válik.

Mi kerül a ballagók tarisznyájába és miért?

A ballagók tarisznyája a vándorok tarisznyáját idézi. Szinte népmesei elem is. Az iskola nevével és címerével szokták díszíteni, illetve rá szokott kerülni az évszám is, amikor a ballagó elballag régi iskolájából.

A ballagók tarisznyájába pogácsa, föld, pénz és só kerül, illetve az osztály névsora, egy kép az iskoláról és helyenként változóan, a helyi szokások szerint más is belekerülhet.

pogácsa – hamuba sült pogácsa – a mindennapi kenyeret jelképezi. Azt üzeni a ballagó számára, hogy az életben legyen meg a mindennapi kenyere. A hamuba sült pogácsa az otthont is szimbolizálja.

föld egyes magyarázatok szerint azért kerül bele, hogy a ballagó bárhol gyökeret tudjon ereszteni. Más források szerint a föld éppen az anyaföldet, az eredetet szimbolizálja, és azt, hogy az egykori diák mindenhol hazáját képviseli.

pénzdarab szimbolizálja, hogy soha ne kelljen szűkölködni. A legnagyobb és/vagy a legkisebb címletű érme is kerülhet a ballagótarisznyába.

 pedig az élet “íze”. Ugyanakkor jelenti azt is, hogy az egykori diák a megszerzett tudással képes “ízt adni” a dolgoknak, vagyis használni tudja tudását.

Az osztálynévsor, az iskolára emlékeztető tárgy, fotó, vagy a manapság már elterjedt óvodai ballagáson az ovis csoport jelének figurája is a tarisznyába kerülhet.

Ballagás 2023

 

Búcsúzunk